In gesprek met

Britta van Egmond

komt Waterjuffers tot leven!

Samen met haar broer Diederik en de rest van het team ontwierp hun architectenbureau de prachtige huizen van Waterjuffers. Wij vroegen Britta naar de visie achter het ontwerp van dit woongebied. Een plek waar veel aandacht aan is besteed om met duurzame en energiezuinige huizen de mooiste woondromen waar te maken.

Woongeluk in een prachtig nieuw woongebied

Net als in de plannen van Wilgenrijk, staat in het ontwerp van Van Egmond architecten het woongeluk van de toekomstige bewoners centraal.

“Een huis moet een plek zijn waar je op een prettige en veilige manier met elkaar kunt leven. Waar je een traan kunt laten én kunt lachen, waar je je verbonden kunt voelen. Met onze architectuur proberen we dan ook bij te dragen aan het creëren van een community waarin de betrokkenheid bij het woongebied, de straat en de buren worden vergroot”. vertelt Britta.

Opvallende architectuur

Binnen Waterjuffers komt de Fin de siècle stijl uit het einde van de 19e eeuw, die onderdeel is van de Maassluise School in Wilgenrijk, duidelijk naar voren. Kenmerkend voor deze huizen is dan ook de rijke detaillering aan de gevels. Vakwerk van hoge kwaliteit dat je onder meer terugziet in gevelbanden, houten ornamenten, fraai omkaderde raamopeningen en prachtig vormgegeven kopgevels.

“Deze detaillering zorgt naast verfraaiing ook voor een natuurlijke overgang tussen binnen en buiten. Zo hebben bepaalde hoekhuizen bijvoorbeeld een erker, waarmee je direct in contact staat met de straat en het park.”

Een diversiteit aan stijlelementen

“Van de hoek- en rijhuizen tot de twee-onder-een-kaphuizen en Parkhuizen, in onze ontwerpen zie je dat een aantal stijlelementen steeds op een andere manier worden toegepast. Hierdoor zijn de huizen duidelijk herkenbaar binnen het woongebied.”

Waar het ene huis volledig in het wit is opgetrokken, steekt bij het andere huis de witte gevelbekleding fris af tegen de verschillende warme tinten bakstenen. Zo ontstaat er een gevarieerd straatbeeld, met een hoogwaardige en luxe uitstraling.

“De Parkhuizen vormen in het geheel een extra bijzonder woontype. Dit zijn horizontaal georiënteerde huizen van wel 6,30 meter breed, voorzien van vier woonlagen. De entree bevindt zich op maaiveld, samen met een ruime berging en een interne parkeerplaats. Het parklandschap is via een oplopend talud verbonden met de terrassen van de Parkhuizen. Hierdoor kijk je vanuit de leefruimte en het daaraan grenzende terras straks prachtig uit over het groene waterrijke landschap van Wilgenrijk.”

Een inspirerend woongebied

Van de parkzone tot de gezellige woonstraten, iedere zijde van Waterjuffers is anders. Hier worden de groene omgeving en de bebouwing vervlochten om een prettig en veilig woonmilieu te creëren waarin je graag je tijd doorbrengt.

“Waterjuffers heeft een heel eigentijds karakter. Als je een rondje om het blok wandelt kom je veel verschillende sferen tegen. Het is een veilige woonomgeving waar kinderen heerlijk op straat kunnen spelen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ongedwongen het parkgebied in kunnen wandelen voor een rondje met de hond.”

Auto’s zijn in het ontwerp zo veel mogelijk aan het zicht onttrokken door ze in parkhoven achter de woningen op te nemen.

Projecten om trots op te zijn

Op de vraag op welk project Britta het meest trots is, antwoord zij dat dit iets is als een schilder vragen naar zijn favoriete schilderij. Zij is trots op vele projecten, Waterjuffers niet uitgezonderd.

“Deze huizen zijn uniek.” zegt zij. “De aandacht voor het vakwerk, de prachtige buitenruimte met een zeer gevarieerd straatbeeld, het rijke gebruik van materialen en de fantasievolle afwisseling in de toepassing van stijlelementen. In de grote diversiteit hebben we balans aangebracht, wat het woongebied een rustige en voorname uitstraling geeft.”

Alle huizen worden opgeleverd volgens de nieuwste energie-eisen. Zo ben je met Waterjuffers zeker van een energieneutraal huis, gebouwd voor de toekomst.